You are currently viewing ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ

ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ

  • Post category:Vesti

ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ

Данас је један од највећих православних празника. Дан Васкрсења Исуса Христа. На данашњи дан се породица окупља на гозби и надмећу се међусобно у разбијању шарених Васкршњих јаја. По обичајима из давне историје, јаја се фарбају за Велики петак. Прво јаје које се офарба црвеном бојом, назива се Чуваркуће. Прошлогодишње јаје се закопава у земљу како би била богата и плодна.

Наиме, Васкршњи зека носи шарена јаја. Кроз историју постоји неколико тумачења ове традиције. Једна од легенди је везана за богињу пролећа и новог почетка Еостре која је од хладноће спасила птицу коју је претворила у зеца и сваке године би јој зец из захвалности поклањао јаје. Такође постоји веровање да се та традиција поштује у Немачке још из XVI века, где су се деца радовала Васкршњем зецу који доноси шарена јаја. Та традиција је код нас усвојена почетком XX века. Свакако Срби, по народном веровању сматрају зеца животињом са натприродним својствима.

На данашњи дан деца се радују чоколадним јајима, па је занимљива чињеница да је највеће чоколадно јаје тежило чак 8000 кг.

На овај дан желимо вам пуно нових почетака и успешну и плодну годину. Поделите своје време и срећне тренутке са породицом и пријатељима.

Христос Васкресе. Срећан Васкрс.