sterilizacija

Centralna sterilizacija

  • Post category:Vesti

Kontaminirana zona

Kontaminirane instrumente je potrebno oprati i ukloniti ostatke krvi ili ostalog tkiva. Najbolje rešenje za sigurno uklanjanje svih ostataka je pretpranje u ultrazvučnim Steelco kadicama. Kod lumenskih instrumenata i jako zaprljanih instrumenata, najbolji način otklanjanja nečistoće je pomoću visokofrekventnih talasa. Instrumenti koji su potopljeni u vodi i deterdžentu se ispiraju slanjem ultrazvučnih talasa proizvedenim od strane elektronskog generatora. Korišćenjem mehurića, nastalih u procesu kavitacije, prodire se do najdubljih pora, pukotina i šupljina koje treba očistiti.

Nakon procesa pretpranja, potrebno je odraditi i ciklus pranja, kako bi mogli instrumente proslediti u čistu zonu pakovanja, za dalji proces sterilizacije. Ciklus pranja se odvija na temperaturi od 93 celzijusa, zbog ubijanja bakterija. Rešenje za odeljenje sterilizacije, u kontaminiranoj zoni su Steelco washer disinfector  uredjaji za pranje.

Čista zona

Kada se instrumenti ohlade, po protokolu se slažu u CBM žičane korpice u koje se na dno stavlja papirni podmetač, napravljen od celuloze, čija je uloga da apsorbuje višak kondenza,kao i da zaštiti oštre vrhove instrumenata od oštećenja ( prolazak sitnijih instrumenata kroz rešetku). Pored instrumenata se u korpicu takođe stavlja integrator pare klase V kompanije Amcor, kao adekvatna kontrola za sterilizaciju (kontrola samog punjenja). Nakon izvršenih priprema, pakuje se u Sterisheet duo papir, kompanije Sterimed. Osim pakovanja u Sterisheet duo papir, moguće je i pakovanje u Ultra i Bop rolne. Pored pakovanja u Ultra i Bop rolne, kao rešenje za instrumente koje pakujemo u CBM korpice, lumenske ili oštre instrumente, je pakovanje u INTEGRApak. One4All je predviđen i za olakšano pakovanje u INTEGRApak, zeleni sms papir i plavi sms papir. Napravljene su dve police za lakše odlaganje papira i lakše rukovanje.

Sterilna zona

Dakle, dolazimo do sterilne zone odeljenja sterilizacije. Steelco sterilizatori kako smo naveli imaju dvoja vrata. Prednja vrata, koja se nalaze u čistoj zoni sterilizacije, za pakovanje i određivanje ciklusa. U sterilnoj zoni se nalaze druga vrata koja se automatski otvaraju nakon završenog ciklusa i pomoću kolica na lakši način se vade instrumenti i tkanina iz sterilizatora.

Važna procedura svake sterilizacije je popunjavanje protokola. Pored Printex nalepnica za obeležavanje datuma izvršenog ciklusa sterilizacije,  svaki korak koji je urađen u sve tri zone je potrebno upisati, radi lične evidencije odeljenja sterilizacije.