You are currently viewing Istorija i važnost krep papira

Istorija i važnost krep papira

  • Post category:Vesti

Važnost krep papira se provlači dugo kroz istoriju. Prvo pojavljivanje krep papira je bilo davne 1890 godine kada se koristio kako za razne dekoracije, odevne predmete, tako u modnoj industriji. Inovativni materijal se jako brzo širio po svetu, pa je nekoliko godina kasnije napravljen u čak 24 boje. Time je njegova popularnost eskalirala i privlačila sve više kupaca. Tako je i danas. Krep papir se koristi u dekorativne svrhe, pa čak i za pravljenje raznih dečijih kostima ili u pozorišnim predstavama, pri čemu je sačuvana tradicija i lepota jedinstenosti.

Međutim, njegova potražnja se nije zaustavila samo na primeni u dekorativne i moderne svrhe, već se koristio za vreme Prvog svetskog rata u medicinske svrhe. Pokazao se kao dobra zamena za današnje zavoje i nazivali su ga „ veštački pamuk“. Čak je korišćen i za zaštitna odela medicinskih radnika koji su izloženi infektivnim bolestima.

Ono što je nas najviše zaintrigiralo je korišćenje krep papira za sterilizaciju. Da li je i kako otporan na visoke temperature.

Za proces sterilizacije je pored papira za pakovanje potreban i parni sterilizator. Medjutim, prvi parni lonac za sterilizaciju instrumenata je otkriven mnogo pre krep papira, čak 30 godina ranije, a prvi autoklav je nastao 1878. godine kada su smatrali da je zagrevanje na 100 stepeni prikladno za ubijanje bakterija, virusa i svih kontaminiranih ostataka.

Sve do danas radi se na usavršavanju i olakšanom, a efikasnom radu centralne sterilizacije, kao i celokupnog procesa. Pored visoko temperaturnih parnih sterilizatora, važan je način pakovanja koji štiti sterilnost materijala do momenta njegove primene i sprečava mogućnost otvaranja pakovanja bez kontaminacije.

U savremenoj medicini kao i kompanijama za potrošne medicinske materijale krep papir je omogućio skladan princip pakovanja materijala za sterilizaciju, tako da je nastavljeno korišćenje istog u medicini, samo na dosta korisniji i moderniji način. Prvi krep papir nosio je naziv „ Havana“ papir. U to vreme se celulaoza uvozila iz Havane, pa je korisnicima taj naziv bio najlakši za upotrebu.

Danas je krep papir dosta zastupljen u svetu sterilizacije, a kompanija Sterimed se pokazala kao pouzdana kompanija sa prvoklasnim kvalitetom papira za pakovanje u sterilizaciji. Čak je uznapredovao toliko da se u odeljenju sterilizacije koristi pored običnog krep papira, ojačani papir, netkani papir, složeni (umetnuti) papir, SMS papir i DUO papir – kome su fabrički spojene ivice, pa samim tim smanjuje rizik od greške, obezbedjuje ubrzan proces pakovanja.