You are currently viewing Rukovanje danas i pre skoro 100 godina

Rukovanje danas i pre skoro 100 godina

  • Post category:Vesti

Od početka prošle godine pandemija Covid 19 ne jenjava, iz dana u dan sve je veći broj novozaraženih. Bliskost ili fizički kontakt, poput poljubaca svakako ne može biti zakonom zabranjeni i ne postoje higijenski propisi za zabranu istog. Rukovanje su pokušali da zabrane još davne 1932 godine. Najviše se apelovala zabrana rukovanja u Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji i Švedskoj. Smatralo se da se najveći broj mikroorganizama, bakterija i virusa prenusi baš putem rukovanja, ljubljenja.

Kao prihvatljiv način pozdrava bio je fašistički pozdrav, koji se smatrao i kao uspomena na klasični Rim. Podizanje ruke u znak pozdrava se smatralo kao prikladna zamena za rukovanje. Istoričari smatraju da je pozdravljanje pružanjem desne ruke znak dobrih namjera i običaj koji potiče još iz starih vremena. Rukovanjem se davalo do znanja da se želi miroljubiv kontakt i da ne postoji namjera upotrebe oružje.

Svakome od nas je potrebna bliskost i znak poštovanja i to ćemo jako teško iskoreniti, ali kao što nam i nadležni apeluju radi naše bezbednosti potrebno je voditi računa o higijeni ruku i redovnoj dezinfekciji.

Moderan pristup medicini nam je omogućio adekvatna sredstva za suzbijanje i prevenciju od virusa i bakterija.

A mi se trudimo da budemo u korak sa savremenim metodima zaštite zdravlja i pružamo vam najbolje…. Uvek uz vas.