Care of old surgical instruments

Vratite sjaj instrumentima

  • Post category:Vesti

Podela instrumenata:

  • instrumenti za sečenje tkiva
  • Instrumenti za stezanje tkiva
  •  Instrumenti za pridrtavanje tkiva
  •  Instrumenti za zaštitu tkiva
  •  Instrumenti za ispitivanje tkiva
  •  Instrumenti za posebnu namenu

Ono što je nama poznato su osnovni hirurški instrumenti: skalpeli, makaze, iglodržači, pincete, hemostatske hvataljke, retraktori, kirete.

Skalpeli su najčesti instrumenti koji se pominju uz reč hirurgija. Oni predstavljaju instrumente koji se koriste za sečenje tkiva ( pravljenje reza, incezija i dr.)

Makaze se dele po obliku svog vrha na: oštro-oštre, tupo-oštre, tupo-tupe; po obliku oštrice na prave i zakrivljene i po vrsti sečiva na one sa ravnim sečivom i one sa oštrim sečivom.

Iglodržači su hirurški instrumenti koji se koriste za hvatanje i provodjenje igle kroz tkivo prilikom šivenja.

Hemostatske hvataljke, najčešće se koriste za kontrolu krvarenja kod izvodjenja hirurških zahvata.

Pincete su hirurški instrumenti koji se koriste za pridržavanje tkiva. Postoje anatomske, hirurške i atraumatske pincete.

Retraktori su instrumenti koji se koriste za razmicanje tkiva, reza ili rane pa tako omogućavaju bolju preglednost i veći manevarski prostor za pristup prema dubljim tkivima.

Održavanje instrumenata

Zbog kompleksnosti i zgleda instrumenata, takodje zbog namene i sprečavanje infekcija, najvažnije je pravilno održavanje instrumenata.

Kod novih instrumenata, koji se još nisu koristili, potrebno je skinuti zaštitni sloj, dok je starijim instrumentima potrebno sačuvati funkcionalnost i vratiti im stari sjaj.

Sredstva za održavanje

Kako odabrati sredstvo koje će zaista zadovoljiti naše potrebe i naša očekivanja?

Biramo sredstvo koje nam može omogućiti – skidanje naslaga, vraćanje sjaja starim instrumentima, produžen životni vek, što nam omogućava uštedu sredstava i ekonomičnost.

Jednom rečju sredstvo koje zadovoljava sve naše potrebe je Lysonox R, koji vraća sjaj i čuva instrumente.

Jer mislimo na naše pacijente.