You are currently viewing Značaj celuloze

Značaj celuloze

  • Post category:Vesti

Šta je celuloza?

Celuloza je prirodni makromolekul koji nastaje fotosintezom. Celuloza je u prirodi najrasprostranjenije ugljenikovo jedinjenje na zemlji, zapravo predstavlja 80 % suve materije. Obzirom da nastaje fotosintezom i čini gotovo polovinu materije od koje su građeni ćelijski zidovi u drveću i jednogodišnjim biljkama. Za proizvodnju papira upotrebljava se takozvana tehnička celuloza, koja osim čiste celuloze sadrži manji ili veći udeo hemiceluloze i lignina, takođe određenu količinu smole, voskova i mineralnih materija. Celuloza se u većini slučaja može naći u obliku vlakana, koja su vrlo čvrsta i ne rastvaraju se u vodi, slabim kiselinama i u organskim rastvaračima. Celuloza je glavni sastojak u idustrijskim proizvodima poput papira, kartona, vate.

Idejna rešenja

Od celuloze je izrađeno dosta predmeta koji su u svakodnevnoj upotrebi, i obzirom da je prirodni materijal, pogodan je za korišćenje u sterilizaciji. Naime, Bop rolne kompanije SPS Medical sačinjene su od celuloze, koja je pored toga što je prirodni materijal, otporna na visoke temperature, pa se instrumenti i ostali materijali mogu pakovati u njih pre samog procesa sterilizacije u parnim sterilizatorima. Proces sterilizacije se odvija na temperaturi od 121 – 134 celzijusova stepena.

Najbolje rešenje

Kako su se prvobitno koristile papirne kese za sterilizaciju, revolucionarnim rešenjem se znatno menja tradicionalni način pakovanja, pa se samim tim i olakšava. Glavni sastav Bop kesa i rolni je papir od celuloze i folija otporna na cepanje. Celokupnim sastavom i olakšanom metodom korišćenja, mnogobrojne bolnice su uvele inovativne metode u rad centralne sterilizacije.